Lando és un
restaurant però és també –i sobretot- un relat d’empatia, de coherència, de
respecte i de rigor.
Fundat i
posat en marxa per quatre socis que han escollit la via de la qualitat i de l’exigència
pel seu projecte gastronòmic, el local, un espai diàfan de mides generoses al
cor del barri de Sant Antoni, a prop del mercat del mateix nom, ha estat
adaptat a la seva nova funció amb un tractament de perfil baix que valora la superficie
i el volum, incorporant el carrer i la llum amb la trasparència que atorga el
gran tancament de vidreres amb marcs de ferro.
El Bernard, un assessor culinari francès, va
dissenyar la cuina i el seu entorn tècnic a partir del projecte gastronòmic dels
socis, seleccionant posteriorment la brigada i supervisant els primers passos, la carta i la seva materialització.
Ara, pocs
dies després de l’apertura, després d’un periode de rodatge discret i a l’espera de l'inauguració oficial que tindrà lloc el proper dia 23, Lando ha definit la
proposta i deixa clara la seva voluntat de practicar una cuina respectuosa amb el client –empatia-
que privilegia el producte i el seu tractament subtil, sovint només suggerit.
Sabors
potents i purs, tendència marcada cap a un cert minimalisme prometedor que
garanteix satisfaccions i assegura digestions plaents. Una simbiosi harmònica
que juga amb tots els elements en joc. L’espai, la llum, l’absència de detalls
inútils i d’afany decoratiu. La puresa al plat i a l’esperit com a línia mestra.
Vaig
dinar-hi amb dos dels responsables. Un àpat tranquil per tastar alguns dels
plats més sginificatius de les tres cartes, la de la barra, informal i adient
per consumir a una de les dues superficies altes i llargues, la dels migdies o “menú
de dia” i la dels vespres, per un sopar consistent de plats més elaborats i
referències segures, com un arròs de conill de romaní de reminiscències
empordaneses, una vedella melosa i cruixent, un peix al forn amb verdures
cuites amb fumet de marisc o una fantàstica hamburguesa vegetal. Delícies.
Ahir vam
començar tastant la tarama, una pasta d’origen turc d’ous d’anxova fumada que
vam untar en el boníssim pa de Triticum de la casa, i amb la “rillette” de l’anomenat
conill de romaní, animal que pràcticament només s’alimenta amb aquesta planta
aromàtica tan nostrada. Les dues preparacions molt ben presentades. Sabors
potents sense ser agressius i textures molt aconseguides que posen de relleu l’ofici
del personal de cuina.
Deliciosa l’anxova
i evocadors els musclos de roca oberts a la francesa amb vi blanc. El líquid
resultant es lliga amb una dosi mínima de crema de llet, propiciant un viatge
deliciós des de l’entorn del mercat de Sant Antoni a un bistrot clàssic
parisenc o de Burdeus.
Ens vam
partir unes tallarines absolutament clàssiques i fetes a la moda burgesa barcelonina,
més cuites que “al dente”, un detall que vaig agraïr i que em va fer recordar
els plats de pasta familiars de la infantesa. Rodanxes
de porro i musclos per amenitzar el plat. Els musclos repetits de forma conscient i voluntària
en el nostre tast.
El meu peix
del dia era lluç fresquíssim que compren a un port gallec i que reben tretze
hores després d’haver sortit del mar. La pell marcada i cruixent i la carn d’un
impressionant blanc nacarat, tot plegat sobre un llit de caviar d’albergínia
que complementa de forma sorprenent els sabors marins.
Vam
compartir tres postres de la casa, entre ells una més que clàssica “crêpe
suzette” à la taronja. La
responsable dels postres, per cert, és una professional formada a “Espai Sucre”.
Poca broma.
Vaig beure
dues copes de Petit Pittacum 2013, un vi del Bierzo agradable i amb final
mineral que em va semblar molt adient per un dinar de dimarts a un lloc tan
urbà.
El preu del
menú del migdia és de 18 € i defineix bé les intencions de “Lando”, que proposa
sobretot notes de cuina elegant, productes impecables i ben
tractats i un entorn lluminós i estimulant.
La proposta
de la barra va de la ja esmentada “rillette” fins la truita de patates i eriçó,
passant per la tonyina en escabeix de cítrics
i un moll de l’òs amb cruixent de galeta especiada que tastaré com més aviat
millor, així com un prometedor “chuletón” de bou i altres platets.
El menú de
nit segueix la línia de la
casa. Cuina acurada i lleugerament sofisticada –cuina culta-
a un preu de 35 €, beguda a part.
La carta de
vins inclou una selecció molt personal de referències, D.O. i preus,
privilegiant sempre la qualitat del producte i el criteri de la casa, a les antípodes
de la vulgaritat.
Els artífex
de Lando han invertit més diners en el que no es veu, la cuina i els
equipaments, que en decoracions i en detalls prescindibles. El resultat tangible
és un espai acollidor i “dépouillé” i el que es tasta -la veritable vocació d’un
restaurant- es basa en l’exigència de qualitat i en fer les coses bé, cuidant
la salut del client i proposant-li sorpreses agradables a canvi d’un import
absolutament assumible i entenedor.
És un lloc
de matisos pensat per una clientela urbana informada, viatgera i encuriosida. Un
col.lectiu nombrós a la nostra ciutat que sap apreciar la qualitat dels
productes, els punts de cocció, l’equilibri, els matisos i els jocs subtils que
incorpora cada plat, cada detall, cada intenció.
El Lando és
un lloc per tornar-hi. Segur.
Lando
Passatge
Pere Calders, 6
Barcelona
Tel. 933
485 530
www.lando.es
No hay comentarios:
Publicar un comentario