No puc dir
que el cuiner Jean Luc Figueras i jo fossim amics íntims.
Un altre
cuiner amb estrella, l’Antonio Ferrer, ens va convocar fa més d’un any –o de
dos- per ajudar-lo en un àpat que havia organitzat al seu “Castell d’Orriols”,
a l’Empordà.
Uns
quaranta comensals i un menú laboriós. Vaig dir que el millor era arribar el
dia abans i així es va fer.
El Jean Luc
i jo sabíem qui erem però no haviem coïncidit mai. O mai de manera conscient.
Ens vam caure bé de seguida, l’Antonio ens va explicar el menú. Vam fer quatre
operacions prèvies, sopar, dormir a les luxoses suites de la casa i el dia
següent erem els dos a la cuina a les vuit.
Ens vam
repartir la feina sense gaire discussions. Sense que m’ho digués vaig asumir
les operacions més humils. Pelar alls i cebes, preparar la marca de l’arròs
–era un dels plats del tiberi- i ajudar-lo amb el que m’anava dient.
De tant en
tant apareixia l’Antonio, bevíem un glop, quatre comentaris i a la feina.
A mida que
el temps passava els comentaris minvàven i es reduïen al mínim indispensable.
Van arribar
els comensals, tots barcelonins amb cases a l’Empordà, i el cuiner Figueras i
jo ens vam traslladar a un dels jardins de la casa o s’havien muntat taules i
cadires. Ell encarant-se a un foc de llenya mal encès que havia de convertir-se
en brasa per fer-hi un xai prèviament tallat i jo amb un “paellero” de butà per
fer primer una paella i després l’altra.
L’Antonio
rebent al personal i nosaltres dos suant la cansalada de cara a la feina.
Cada cop
que el Jean Luc passava a prop meu em deia alguna cosa a mitja veu. “Més brou”
o “Baixa el foc” o “Puja’l”.
L’àpat,
complex i fet de quatre, cinc o sis plats, no ho recordo, va agradar i tothom
ens va felicitar.
Vam dinar a
taula mentre uns i altres s’acostàven celebrant un o altre plat del menú.
Quan la
cosa amenaçava amb allargar-se fins al vespre ens vam posar d’acord, vam pujar
a les cambres, dutxa, canvi de roba i ens vam despedir des de la porta de la
cuina.
Vam
compartir viatge de tornada en el seu cotxe. Vam parlar de tot i de res, vam
recordar amics, dates, moments i esdeveniments.
Em va
deixar a prop de casa i ens vam donar les coordenades.
Des
d’aquell dia vam parlar tres o quatre cops, per telèfon o personalment. Sempre
coses de feina.
Per a mí el
Jean Luc era una persona excel.lent. Un tipus normal amb molts encerts i unes
quantes equivocacions. Com tothom.
Un home
planer malgrat les estrelles Michelin que va aconseguir durant la seva dilatada
carrera.
Un
professional capaç d’assumir qualsevol repte, d’organitzar el que fés falta on
fós.
Un home de
tracte afable i proper.
Fa anys que
no ploro però aquesta tarda, pensant-hi, m’ha caigut una llàgrima.
Abraçada
forta, Jean Luc. Bon viatge, amic. T’enyorem.
No hay comentarios:
Publicar un comentario