Aquesta
peixateria del carrer Urgell, a Barcelona, proposa una fórmula que no és nova
però que gairebé mai ha funcionat de forma satisfactòria.
Oberta el
març d’enguany, ell client hi tria el peix o el marisc que vol menjar, la casa
ho prepara a la petita cuina i ho serveix
a les taules de l’espai interior o al taulell amb tamburets de la botiga
o fins i tot al carrer, en un mínim taulell adossat a l’entrada.
D’altres
locals de la ciutat que han utilitzat la mateixa estrategia han periclitat per
la baula més dèbil, la d’un producte, el peix i el marisc, delicat com el que
més i que aguanta malament el temps de permanència a la vista del públic. A “La
Maroteca” la diferència és notable: l’home de l’Olga, patrona del negoci junt
amb la Josi, és titular d’una de les barques de pesca del moll de pescadors de
la Barceloneta i la majoria del peix arriba diàriament del rebaix barceloní.
Coneixedors
del que pesquen, compren i proposen, rigorosos amb la frescor i exigents amb
l’aspecte
El sentit
comú, la intuició i el bon gust de les mestresses fa que les preparacions
siguin mínimes, donant tot el protagonisme a un producte impecable. Planxa i
poca cosa més per marcar els peixos o obrir el musclo o coure amb precisió unes
gambes delicioses. Hi ha ostres i alguna altra cosa i hi ha, sobretot, un
coneixement del producte poc comú.
El local en
sí mateix és com la cuina que s’hi practica. Mínim, net i eficient, sense
decoracions carregades ni elements innecessaris. Parets blanques, les
instal.lacions ineludibles i la poca fusta indispensable.
Cada ració
s’acompanya invariablement del vi que ha escollit el client –quatre o cinc
possibilitats, no més- i no es disposa de cap més opció o afegit per acompanyar
el que s’ha demanat. Ni sopetes ni amanides ni plats de cullera. El peix, a “La
Maroteca”, acapara tot el protagonisme amb un plantejament radical que
s’agraeix.
Els
sentits, la feina i la dedicació exclusiva de les dues dones que gestionen la
casa es bolquen en el peix, el marisc i les dues o tres maneres de tractar-lo.
Un prodigi
d’exigència i de rigor que sorpren pels temps que corren, on tants
professionals perden els papers a força de diversificació i de voler complaure
tothom.
Si el
producte no tingués la qualitat que té farien falta salsetes, guarniments i
elements perifèrics per dissimular, però no és el cas. La religió de la casa és
el que s’hi ven i així les coses són aparentment senzilles.
Aparentment,
perquè ja sabem que el més senzill és gairebé sempre el més difícil i que el
nivell d’exigència i d’atenció d’una cocció justa no és cap broma ni s’aprèn en
quatre dies.
Hi he dinat
musclos del Delta oberts al vapor i vuit gambes “de les nostres”, no
excessivament grans i escaldades. Només escaldades.
Tot plegat
un prodigi de sabor. Un exercici d’humilitat, de senzillesa i de respecte pel
que ens dóna el mar.
He begut
dues copes d’un vi blanc del Penedes, no he pres postres –la casa no ho toca-
m’han convidat al cafè i he pagat trenta euros que m’han semblat molt ben
emprats.
Quan pugui
hi tornaré. Segur.
“La Maroteca”
Compte
d’Urgell, 108
Barcelona
www.lamaroteca.com
No hay comentarios:
Publicar un comentario