Vaig
escriure per primer cop sobre el TROPIK de Vialfranca el nou de gener del
dos-mil quatorze.
Feia poc
que vivia a la capital del Alt Penedès, havia entrat a alguns establiments
públics i al Tropik m’hi vaig sentir immediatament com a casa. Cap pretensió,
voluntat de fer-ho bé, tracte amable sense regust comercial i un llenguatge i
un tarannà que coincidien amb la meva forma de funcionar.
El local ha
anat millorant subtilment amb el pas del temps. Els entrepans dels matins, el
producte, el criteri i la discreta oferta dels migdies, amb uns plats combinats
senzills que permeten dinar amb molta correcció a preus molt interessants.
La matèria
primera de la casa –això ja ho vaig detectar i escriure el primer cop- és, a
més dels productes sòlids i líquids que els clients ingerim, la simpatia i el
tracte càlid i absolutament amable.
Mínimes mostres d'empatia que queden a la memòria.
El Xavi fa
la seva aparició pública a la tarda, com els actors principals, abandonant la
sala de màquines on ha fet els nombrosos entrepans de cada matí i dominant l’idioma
i la gestualitat dels patrons de bar. Coneix la majoria de clients, els
pregunta per la salut dels pares, els felicita per l’èxit del fill a una
competició d’atletisme o pel naixement d’una neta o pel cotxe nou. O per la
finca que han venut o la vinya que han comprat.
Diàlegs
senzills que es barregen amb els relats dels més vells, recordant quan el
carrer Tarragona –on és el local- era fa anys la N340 i el tràfec hi era intensíssim
i el Tropik, que ja es deia així, no tancava mai i s’hi jugava als prohibits i
més d’un cop els jugadors havien de sortir per la porta de l’eixida, quan la Guàrdia Civil feia
acte de presència.
El Tropik
és també un excel.lent observatori del dia a dia del poble gran que és
Vilafranca. Els més rics i influents es troben al Casino i al local del Xavi i
la Eli hi acudeixen els de la generació posterior, fills o nebots dels
encarregats dels negocis dels altres. Qüestió d’estrats, però també de vincles
generacionals i d’una manera relaxada de viure les relacions socials sense la
urgència i el neguit que es detecta sovint als locals públics de les ciutats
grans, on les relacions personals s’han de consolidar dia a dia per no perdre
peu.
Pel client
que sóc, constatar que les coses van bé és una satisfacció afegida.
A la Eli, a
la Mònica i al Xavi no els regalen res i han de treballar de valent per
consolidar el negoci un dia rere l’altre. Hi aporten els intangibles del seu
gust pels productes de qualitat, els del tracte afable i somrient i el d’una
feina diària que genera confiança i que fa que els clients repetexin –repetim-
, omplint el local de vida, de bon humor i de ganes de tornar-hi quan en
sortim.
Pierre Roca
BAR TROPIK
Tarragona, 13
Vilafranca del Penedès
No hay comentarios:
Publicar un comentario