Amb la
recent apertura de BY, l’empresari de locals de lleure Isi Andaluz dóna un pas
endavant i es situa a la òrbita dels prescriptors, definint una forma de
menjar, un estil i uns codis innovadors que trenquen els motlles de sempre.
També es
trenquen els horaris, proposant la cuina minimalista de la casa a partir de la
una del migdia i fins la una de la nit, obrint així el ventall horari del que
fins ara feia figura de dogma.
Les dosis
són mínimes però suficients, es cuiden els sabors i l’estètica i s’indueix al client a menjar
celebrant els matisos, els colors i les presentacions en un acte informal que
propicia els intercanvis, la conversa i el temps.
Fins i tot
les formes són sorprenents, com les anomenades « piruletas », en
forma de carmels dels que tenen un mànec –fins fa anys de fusta, ara d’un altre
material- que facilita molt les coses i acosta el factor lúdic a l’acte de
nodrir-se.
Gests
simplificats, sabors estimulants, combinacions atrevides i fins i tot
provocatives que no deixen indiferent.
En el
transcurs de l’àpat d’ahir dijous l’entrada la van constituïr dues “piruletas”,
una de “mousse de foie” revestida de xocolata, amb una molt interessant fusió
de sensacions, i l’altra de formatge de Idiazábal amb cobertura de gerds, molt
suggeridora.
El segón
ventall de la trilogia va aparèixer en
clau de salmó, amb l’anomenat “trio”, organitzat a partir de peces petites
macerades amb diferents productes. Una amb vodka i remolatxa, l’altra amb
whisky de malta i la tercera amb gin tonic i olives. Les tres
varietats es complementen amb uns punts de salsa de textura espessa, adients amb els sabors dominants i rematada d'un xip de pell de bacallà. La proposta, a més de trencadora, és
deliciosa, funció essencial de les coses de menjar.
La tercera
entrada, que podem cualificar de plat de resistència, juga amb el contrast de les temperatures i amb els diferents tipus de carn.
Tres mini
hamburgueses, la primera de carn de bou wagyu, la segona d’angus i la tercera
de kobe. Fins aquí tot sembla normal, però els matisos i els jocs s’encarreguen
de sofisticar la presentació i de aprofondir las sensacions. Les tres porcions
de carn es couen al seu punt exacte i s’amenitzen amb petits sorbets d’una
delicadesa portada a l’últim extrem.
El bou
wagyu harmonitza amb el sorbet de
wasabi, l’angus amb el sorbet de mostassa de Dijon i el de kobe amb el sorbet
de ceba caramelitzada, a més dels germinats corresponents.
Tot plegat
insisteix en una de les línies mestres de la cuina del BY: sabors contrastats que
enriqueixen el producte-base sense desvirtuar-ne les qualitats, racions petites
que deixen records inesborrables i una estètica cuidadíssima.
De les
postres en destaco les croquetes de xocolata –de textura sorprenent- les "piruletas" i els
delicats jocs i matisos de brownie d’una altra combinació de sabor i estètica
impecables.
L’Isi
-amfitrió generós i coneixedor de la composició i del joc d’equilibris de cada
proposta- i jo mateix vam beure Laltre, l’excel.lent vi negre que el Carles
Latre elabora a la seva finca de la Terra Alta i que BY proposa al costat d’altres
vins de diferents D.O., qualitats i preus.
El xef de
cuina, jove i implicat, col.labora des de fa anys amb l’empresari, des dels
temps gloriosos de l’inoblidable “Brasero” eivissenc, i aquesta coïncidència de
gustos i de criteris contribueix als bons resultats.
Senyalo a
més que la música de fons no perd en cap moment de vista el seu objectiu: acompanyar
els comensals sense distreu-re’ls ni interferir les sensacions del gust.
Tornaré a
dinar o sopar a BY quan necessiti l’ambient relaxat, el mosaïc de sabors,
d’aromes i d’emocions i l’agradable sentiment de saber-me en un món a part,
diferent i que permet d’entreveure parcel.les de futur.
BY
Avenir, 63
Barcelona
Tel. 936
242 483
"Piruletas" de "mousse de foie gras" amb xocolata i de idiazábal amb gerds. |
Trio de salmó macerat, "drops" de salsa i xip de pell de bacallà. |
Trio d'hamburqueses -waygu, kobe, angus- amb sorbet i germinats. |
Ls sorprenent croqueta de xocolata i dues "piruletas" de postre. |
Un altre dels postres de BY, de sabor suggeridor i estètica impecable. |
No hay comentarios:
Publicar un comentario