La primera collita d’una producció agrícola és sempre una alegria.
Quan a més s’hi afegeix l’inici de la comercialització, el que suposa haver
obtingut les autoritzacions necessàries, els controls, els segells i la llum
verda per part dels organismos reguladors, l’alegria es multiplica i és part
dels sentiments i de les emocions dels protagonistes.
Faig referència al safrà “El Tossal de Les Garrigues”, que durant aquests
primers dies de juliol de l’any 2014 surt al mercat amb afany de destacar i amb
moltes possibilitats de retornar el safrà al lloc de privilegi que li
correspon, però també de posicionar-lo com a producte de primer nivell.
La iniciativa prové de dos homes experimentats i de la complicitat de les
seves famílies respectives i dels col.laboradors.
Un agricultor de L’Albagés, a Les Garrigues, estudiós del producte i del
seu cultiu, procés i comercialització i un industrial barceloní de l’audiovisual,
enamorat de la comarca lleidatana i entusiasmat per tornar-hi a produir safrà
de qualitat amb el nivell màxim d’exigència i de rigor.
Dues voluntats arrelades a la terra i respectuoses dels processos naturals
i dels rituals atàvics d’un producte tan delicat.
A més de laboriós, el cultiu del safrà és de ritme lent. Els primers anys es parla de
grams, més tard de quilos. De pocs quilos. En aquest negoci les tones són una
expressió que només s’enten en termes de producció mundial.
A més dels dos protagonistes i de les famílies respectives, els
treballadors també pertanyen a un col·lectiu específic dins de l’àmbit agrícola.
Cuiden la plantació, acaronen cada mata i cada flor, vigilen els insectes
sense exterminar-los, conscients de l’estreta relació de tots els éssers vius
en el creixement i desenvolupament harmònic del planeta terra i en conseqüència
de les plantes que veuen crèixer dia a dia. Una relació personal, íntima i
afectiva que influeix en la qualitat del producte final.
El safrà, que sovint –i incomprensiblement- es segueix titllant de colorant
per part de molts professionals, és per sobre de tot una espècia d’aroma potent.
Potent i respectuosa alhora.
Aroma, sabor, color. Bellesa visual, força aromàtica, rastre saborós que
potencia el gust dels peixos, de l’arròs i d’unes quantes salses. De sopes, de
formulacions antigues i modernes. Un producte antic però poc conegut.
No és barat –si és de qualitat i sense paranys no pot ser-ho- i qui signa
aquest text l’ha fet servir sovint d’obsequi sempre apreciat i valorat.
Es tracta a més d’un producte del que en desconeixem més vessants de les
que coneixem. Els misteris de la producció i de la collita, la pertinença dels
productors a un àmbit diferent de l’agricultura. Un món eteri, suggeridor i a
part.
A la cuina casolana s’ha substituït massa sovint per colorants de dubtosa
procedència amb la justificació del preu, com si de safrà n’haguessim de
comprar grans quantitats.
Els de “El Tossal de Les Garrigues” el proposen en tubs de vidre que
contenen 0,4 g .
de brins. El tub va tapat amb suro i encaixat i protegit en un “blister” de
cartolina molt vistós i que conté tota la informació necessària, a més d’un
breu comentari sobre el producte i la història, força antiga, del seu cultiu a
Les Garrigues.
Feina
molt ben feta, producte de primera, arguments, qualitat i aspecte per ser als
prestatges de qualsevol mercat d’occident i de totes les botigues de productes
d’alt nivell d’exigència.
Des del punt de vista gastronòmic n’hi ha prou amb molt poca quantitat per
aportar subtils matisos d’aroma i de sabor a una llarga llista de preparacions
de cuina i rebosteria.
S’ha volgut començar el procés comercial posant-lo a l’abast de com més
gent millor, defugint el “ghetto” dels establiments anomenats “gourmet”. Trobareu
a partir d’ara aquest safrà a la secció corresponent dels súpers “Sorli-Discau”.
Proveu-lo, és una ocasió històrica!
Pierre Roca
No hay comentarios:
Publicar un comentario