El “Tapeo” és a una situació privilegiada de la ciutat de Barcelona, al
carrer Montcada, a pocs metres del Museu Picasso i davant d’un dels
establiments més emblemàtics de la ciutat, el mític « Xampanyet ».
Com que l’aspecte, el tarannà, la proposta i l’essència de les dues cases
es complementen, la inexistent competència esdevé relació de bon veïnatge
gairebé idíl·lica. Com un somni.
El jove Daniel Rueda, patró, creador, cuiner i ànima del local, prové d’un
itinerari clàssic dins de la cuina professional del país. Primers estudis de
F.P. de cuina a Calella, pràctiques a l'hotel “Le Méridien” de la Rambla i a
“La Dama” del carrer Enric Granados, un any a Anglaterra, un altre any de
teòrica a l’enyorada escola de Muntaner/Aragó, col·laboració de quatre anys amb
el Carles Abellán i fins al 2010, any en el que comença l’aventura solitària
del “Tapeo”.
Des d’aquell moment el local s’ha afirmat i confirmat i s’ha pogut fins i
tot ampliar, a mida que la clientela es consolida temporada rere temporada, a mida
que el negoci figura amb freqüència creixent a l’agenda de molts coneixedors de
l’estil, de la qualitat i de l’exigència, del bon nivell i de la tendència de
la casa, que no és més –ni menys- que un conjunt d’actituds que parteixen de la
base clàssica com a suport ideològic i formal i que permeten jocs, senyals i
suggeriments que mai no deceben.
La subtil coca de sardina fumada amb escalivada, intensa i magnífica de
lleugeresa.
El bunyol de bacallà, de bona mida, potent i recobert d’una crosta cruixent.
La costella de porc caramel·litzada amb mel i mostassa, feta a baixa
temperatura, melosa i de textura amable i sorprenent.
El calamar a la catalana, una meravella de presentació, amb un tall
original i elegant alhora i un farcit suau de samfaina. Aquesta preparació, un
dels “musts” de la casa, es presenta sobre un rectangle de porcellana que posa
de relleu l’estètica de la proposta.
Una altra “tapa” sorprenent és el peu de porc desossat, acabat amb suc de
cocció i bolets, premsat i servit en forma de petites hamburgueses inesperades
i molt saboroses.
Una de les especialitats que més m’ha agradat és la cua de bou, treballada
durant setanta-dues hores (tres dies seguits, com a les cuines dels millors
establiments europeus!) i servida en format de tapa per menjar amb cullera com
manen els cànons.
Una delícia, un prodigi de sabor i de sensacions que recomano tastar per
dividir la vostra vida en dues vessants. La d’abans de menjar la cua de bou del
“Tapeo” i la de després. Dos mons.
Els vins de la casa varien en funció de les troballes, de la intuïció i de
les sensacions. Hi he begut un “Efecte volador”, Montsant tranquil per a un
dinar entre amics i un Priorat més potent del que no recordo el nom ara mateix,
però disposen d’un assortit considerable de vins de diferents procedències, de caves
i d’altres.
A més del miracle d’aconseguir espai per la barra de l’entrada i per crear
diferents racons acollidors pels clients i fins i tot pels petits grups, a més
de la cuina molt ben muntada que permet abordar processos llargs com el de la
cua de bou –tres dies de foc ininterromput- i un departament propi de
producció, el Daniel ha aconseguit interessar els afeccionats als millors
productes, però també als que aprecien la seva cuina d’arrels profundes, en línia
directa amb el classicisme més absolut. Respectuosa, fidel i servida amb la
simpatia, l’ofici i l’esperit de la casa, assumit i assimilat per una brigada
diligent i motivada.
Home d’idees –i d’acció- el cuiner i patró es proposa obrir portes i
finestres a la clientela autòctona, poc inclinada a acostar-se a una zona de la
ciutat essencialment turística, no ho nego, però d’una bellesa i una capacitat
evocadora fora de qualsevol dubte.
Al “Tapeo” s’hi menja molt bé per uns vint o vint-i-cinc euros i se’n surt
amb l’esperit lleuger i l’eufòria dels moments de felicitat íntima. Amb alguna
emoció afegida i amb la convicció, positiva i tangible, de ser molt a prop del
que anomenem felicitat.
Coses
petites, bones i que ens arriben als racons més amagats de l’ànima.
Moments absolutament especials. “Tapeo”.
Pierre Roca
“Tapeo”
Montcada, 29
Barcelona
933 101 607
tapeoborn.cat
No hay comentarios:
Publicar un comentario