En aquest local en forma de paral·lelepípede, a l’interessant carrer de la
Junta de Comerç –una excepció urbanística del Raval- el xef Salvador Gálvez,
incorporat al nou rumb del restaurant des de fa unes tres setmanes, brinda a la
parròquia una cuina fonamentalment honesta, acurada i amb tècniques i gests de
“grande maison”, adquirits durant una carrera intensa, trufada de llocs, de
mestres i de propostes on l’ofici i la qualitat són essència.
L’espai, fundat fa uns quants anys i que es troba a cinc minuts del mercat
de la Boqueria, juga la carta, gairebé sempre guanyadora, de les parets altes i
nues, sense més elements que la pròpia geometria. Tres cambreres hi
evolucionen, substituint amb avantatge qualsevol intent de decoració i
aportant, a més de l’experiència, somriures, harmonia i criteri.
Posats a parlar de criteri, és un dels principals ingredients de la carta
estacional de la casa. Criteri a l’hora de decidir els plats, d’escollir els
ingredients i de preparar-los cara al públic, a la part visible de la cuina, un
espai obert i tancat alhora on el xef i els dos segons de cuina interpreten el
ritual precís de la cuina professional ben resolta.
El Salva Gálvez arriba a la nova època del restaurant amb els seus
trenta-un anys de vida i un itinerari envejable que inclou més de mitja dotzena
de referències, entre elles dos establiments guardonats amb una i dues
estrelles Michelin. A més de canviar d’entorn ha anat assolint responsabilitats
i arriba al restaurant del carrer de la Junta de Comerç amb ofici, experiència,
lideratge i objectius clars.
“La Biblioteca” –el nom recorda els molts llibres de cuina que s’hi posaven
a l’abast dels clients fins no fa gaire- practica la carta, amb un tiquet mig
de 35 € i el menú diari de 12 € que a vegades inclou especialitats i
delicadeses que suposen un cost addicional de dos o tres euros si el client els
demana.
El pa ve de “can Farinetes”, un dels bons forns de la ciutat, i l’oli que
posen en un platet per entretenir la fam és de Vinaixa, a la terra assolellada
de Les Garrigues.
El meu dinar d’home sol ha començat amb una copa del cava que fa el Josep
Maria Ferret i Guasch a Font-rubí, a l'Alt Penedes, i una croqueta de pollastre
emocionant de simplicitat. Gustosa, de bona mida, plena, tova i fràgil com les
de la mare, amb l’afegit subtil d’una pinzellada de curry per restar-li innocència.
El següent platet ha estat una terrina de vedella amb “foie” i festucs, servida
amb un mínim ram de verd. Una delícia d’alta cuina que posa de relleu, si és
necessari, l’ofici del xef.
He continuat amb tripa –callos- amb cigrons, feta de la forma més ortodoxa,
amb la salsa fosca i densa segons les regles i servida en un recipient de porcellana,
blanc i acollidor per ennoblir un plat no sempre ben entès, amb el que he begut
el Costers del Segre de la casa, un producte que guanya capacitat evocadora a
mida que s’oxigena a la copa.
El tast següent ha vingut en forma d’arròs melós, coronat per una gamba
fresquíssima. Sentors profundes i ganes de consumir-lo a petites cullerades per
fer durar el plaer. Una delícia que he acompanyat d’un “verdejo” del 2013 ben
fresc.
Des del meu lloc, assegut a un dels tamborets de la barra que envolta la
zona de treball i amb un impressionant costellam de bou a pocs metres, veia els
plats que es muntaven seguint l’ordre de les comandes. Així he descobert el
magnífic pollastre de El Prat farcit, amb la pota a la vista per deixar-ne
clara la procedència.
És un segon plat per a dues persones, important, contundent i sorprenentment
lleuger, farcit de bolets en aquest temps de transició entre l’hivern i la
primavera. Me
n’han servit un bocí i n’hagués menjat més. Boníssim, insòlit en els temps que
vivim –i en un establiment de preus ajustats- i impressionant.
No he pres postres, prudència obliga, substituint-los per un cafè impecable
i una llarga i força interessant conversa amb el xef.
El Salvador Gálvez pertany a la raça dels professionals que només
s’incorporen a projectes que els engresquen. Per aquesta raó parla amb entusiasme
de la seva tasca, estrenada fa poc, a la cuina de “La Biblioteca”. De la
responsabilitat, de la voluntat de perseverar i d’aconseguir que el negoci,
situat a una zona flagrant de Barcelona, ben equipat i amb vocació d’èxit,
funcioni i sigui el reflexe de les quatre o cinc regles de la professió: qualitat,
feina, rigor, exigència i més feina.
Un molt bon plantejament amb resultats tangibles i deliciosos que no m’he
estat de repetir dos dies més tard, aquest cop per dedicar-me al menú de dotze
euros.
Abans de començar m’han convidat a una “manzanilla” fresca i deliciosa, de
color clar i aroma suggeridor.
He dinat una deliciosa i fresquíssima sopa de tomàquet, natural i sense el
vermell excessiu i enganyós dels colorants, coronada per un mínim “bouquet” de
germinat de ceba i de sisho i amb uns bocins subtils de pa torrat per aportar
cruixent.
El segon, magnífic, un jarret de vedella amb la seva “quenelle” de puré de
patata fet a casa. No he pres postres i he rematat la feina amb un cafè americà
llarg i aromàtic.
Seure a la barra de la cuina, per cert, inclou sense càrrec afegit
l’espectacle fascinant i mai avorrit dels cuiners a la feina. Els gests
precisos, els moviments indispensables, el llenguatge puntual.
Pierre Roca
“La Biblioteca Gourmande”
Casa de menjars.
Junta de Comerç, 28
Barcelona
934 126 221
labibliotecagourmande.com
No hay comentarios:
Publicar un comentario