Al petit mercat de Sant Salvador, a la vessant sud de Vilafranca del Penedes,
hi ha un únic bar.
S’hi esmorza, s’hi dina, s’hi critica l’Ajuntament i el Govern i els
polítics en general, s’hi llegeixen els diaris, es comenten les jugades del futbol
i s’hi mengen plats tradicionals que el patró, el senyor X -m’ha prohibit
expressament anomenar-los ell i el seu negoci- posa en solfa segons els seus
propis criteris. Uns criteris a cavall entre la manera de fer de tota la vida,
l’experiència i la intuïció, entre el coneixement del producte que treballa i
els seus propis gustos, que finalment han acabat sent els del públic que hi
acudeix.
Sardines de la costa –una semi-salaó que per desgràcia s’està perdent-
passades per la paella amb uns quants tomacons, impressionants talls de bacallà
servits amb cigrons, pop bullit amb patates així de grosses, de tant en tant un
estofat deliciós i els dimecres, que no els dijous, un arròs absolutament
personal i deliciós.
A més de les hores que dedica al negoci, sovint acompanyat del seu fill
Alex i a vegades de la seva dona- el patró és un boletaire experimentat, com
tanta gent del medi rural. Quan és l’època mira el cel i dictamina que al
bosquet que hi ha a ponent de no sé quina muntanyeta de la zona hi haurà llenegues
dins de tres dies. O camagrocs o qualsevol altre bolet dels que els de ciutat
només sabem trobar als mercats en estoig plastificat i data de caducitat.
O arriba amb un cistell dels tomàquets d’aquell pagès o de carxofes o de
pèsols de l’hort de la Laieta, la vídua de no sé qui.
Alguns cops fa arròs de llamàntol i he de reconèixer, per molt que jo
mateix sigui poc partidari d’aquests arrossos de nou ric, que el fa boníssim i
que els comensals, tots a la taula comuna o a la barra, acabem oblidant el
civilitzat ús dels coberts i trenquem, xuclem i desmuntem els bocins de bèstia
omplint-nos de suc fins als colzes en un espectacle adult, antic i golafre. O
epicuri, segons com es miri.
El vi de la casa és un Montsant força bo i com gairebé tothom al Penedes
tira d’un cava brut nature molt agradable, de nom poc conegut i produït per
algun dels clients de la casa.
El lloc manté un anonimat conscient, voluntari i murri que s’ha anat
convertint en un altre dels seus atractius, tot i que que a més de la cuina i
de la veu potent del patró el principal atractiu de la casa és el nucli dur
d’una clientela de gent gran de la zona que discuteix, parla, riu i és un excel·lent
exemple de convivència tranquil·la.
L’antic oficial d’un cos policial, alguns independentistes de la terra,
empleats de banca, homes de negocis, funcionaris, pagesos i viticultors mig
retirats, tots ells vinculats al terreny i als costums i a la barreja
d’orígens, cultures i activitats. Converses i rialles de punta a punta de barra
i, per un nouvingut com jo mateix, el privilegi de poder seure de tan en tant a
la taula dels clients de tota la vida.
El lloc té nom però no us el puc donar.
Ho sento.
Pierre Roca
No hay comentarios:
Publicar un comentario