Al carrer
d’Enric Granados i a les seves immediacions si cou i fa xup xup un ambient
gastronòmic força interessant.
Cuines de
mig món, tendències de tota mena, llocs cars, llocs baratets, llocs molt recomanables i
d’altres no tant. Llocs que canvien d’amo, d’altres que es renoven i algun que
s’adorm. De tot.
En aquest
entorn estimulant del cor de l’Eixample s’hi va instal.lar fa un any el Franck
Monrabà, un cuiner de raça amb un currícol així de llarg i divers, construït a
mil-i-un llocs del planeta al costat de cuiners estrellats, sumillers exòtics i
patrons que han creat imperis.
Ha fet
paelles a Hong Kong, alta cuina a Singapore, ha passat per Can Fabes, ha
treballat, inspirat, provocat i creat fórmules, l’ha encertat i s’ha equivocat
a parts iguals, que per ser cuiner s’ha de ser abans de tot ésser humà. Com més
humà millor cuiner.
Ell i el
seu equip -la Xènia, companya infatigable, el Benito, gallec de retranca barbut
com el patró i dues persones més- governen la taverna amb l’ofici ben après, el
pols ferm, el somriure a flor de llavi, el consell assenyat i la paraula
amable.
Obren el
matí a les deu per servir esmorzars a partir d’un dels millors pans de la
ciutat, el del forn Pa Serra, fundat al Poble Sec l’any 26 i que segueix
funcionant amb la tercera generació d’una nissaga de forrners vocacionals i
exigents.
Al migidia
proposen un menú de qualitat al preu molt realista de poc més d’onze euros i
productes assenyalats pels cinc dies laborals de la setmana. Els dilluns
el plat fort és el rostit, els divendres el llegum –extraordinària “fabada” amb
les seves “piparras” de reglament-, els dimecres peix, els dijous arròs a la
cassola o paella i els divendres escudella, per deixar bon record fins al
proper dilluns.
I els
vespres? Al vespre s’aparca el menú i es proposa una carta culta –de cultura i de coneixement- on trobem preparacions clàssiques com el “Coq-au-vin” o el
carpaccio “Harry’s Bar” o els ous escalfats –pochés- amb ceps. Migas, anxoves
del Cantàbric, una selecció de formatges gens habitual, vins molt ben escollits
i, sobretot, ganes de fer-ho bé, a més de la sensació inequívoca que flota a
l’ambient dels llocs de qualitat, on l’ofici és més, bastant més que un títol o
uns anys d’experiència i on la feina de cada dia i de cada client és sempre la
més important.
S’hi pot
sopar un bocí de truita i una cerveseta o fer un àpat magnífic per celebrar el
retorn a casa de l’ésser estimat o la signatura d’un contracte o la felicitat
pròpia, que no és poca cosa.
La Taverna Mediterrània és un lloc decididament càlid, petit, atapeït de productes excel.lents i de
temptacions que costa eludir.
El Franck
és un purista i un epicuri que porta les coses fins a fer les patates fregides
quan es necessiten, pelant-les, tallant-les i fregint-les ben a la vista.
El producte
és de primera i el tractament respectuós, posant de relleu les qualitats de
cada cosa.
L’arròs del
menú que m’he cruspit avui dijous al migdia era potent i saborós i els nombrosos bocins
de pollastre tenien el punt de cocció precís. Ni crus ni massa cuits, com els
trossos de mongeta tendra que acolorien el plat. Boníssim.
I les
troballes i els jocs i les complicitats, clar, com la sopa xinesa que proposa de primer, abans de la fabada. Sopa intensa
per obrir els conductes i fabada seriosa, d’adult i de poca broma.
Així com hi
ha restaurants que proposen tres platets i dues variants i, buits de recorregut, s’acaben en mitja
setmana, aquesta Taverna Mediterrània
convida a tot el contrari. A freqüentar-la, tastar, tocar el menú algun migdia
i sopar-hi com Déu mana amb la pròpia o amb els amics o amb un client afamat.
Un
restaurant de pissarres, de rètols, d’ampolles enreixades i de licors seriosos
per sortir-ne content, amb l’il.lusió a flor de pell i la convicció que la
ciutat és un ens sense límits que ens permet fer descobriments com aquests.
Meravellosos
pous sense fons aparent que propicien l’exploració conseqüent i les troballes
que podeu imaginar.
Aneu-hi.
Feu-me cas
Taverna Mediterrània
Enric
Granados, 58, tocant a Provença
Barcelona
626 866 821
Obren de dilluns a dissabte.
No hay comentarios:
Publicar un comentario