Malgrat el nom, el “Buenos Aires” no és un restaurant argentí. És al
passeig de Sant Gervasi, a la part benestant de la ciutat, però no és un lloc
luxós ni pretensiós, com queda clar veient el preu, 9,50 €, que figura a la
pissarra del menú diari.
L’establiment és absolutament d’aquí i el porte des de fa deu anys la
parella integrada per l’Eva Berenguer, excel·lent cuinera, i pel seu marit
Sigfrid Navarro, un tipus acollidor i simpàtic amb arrels a La Rioja. Els dos
de quaranta i pocs anys i pares de tres fills.
Situat a menys de dos-cents metres de l’Àbac –dues estrelles Michelin i
preus estratosfèrics- el petit local de l'Eva i el Sigfrid dóna servei i tiberi
al col·lectiu de treballadors de la zona, de passavolants i de clients que sovint
venen de l’altra punta de la ciutat per degustar els plats de la casa,
incorporant ofici, qualitat i enginy a un menú que pel seu preu final no permet
gaire fantasies.
Tot i això, i en funció del mercat, l'Eva fa prodigis i proposa, un
divendres sí i l’altre no i sempre en el marc del menú, un insuperable tall
rodó de vedella amb ceba caramel·litzada. O un timbal de bacallà molt celebrat
pels que l’han tastat.
Possiblement influenciada per la cuina tradicional de la pàtria del seu
home, La Rioja, practica a vegades uns ous remenats amb xampinyons que aguanten
qualsevol comparació o uns pebrots farcits que deixen molt content al personal.
Els dimecres fa un molt bon bacallà a la llauna o amb tomàquet i els
dijous, a més de la gairebé obligatòria paella, que sovint es converteix en
arròs negre, proposa a la parròquia un dels clàssics de la cuina tradicional
catalana: el fricandó o, en un exercici d’estil i de coneixement geogràfic,
passa al pop a la gallega més celebrat del barri.
Cada any, quan arriba l’octubre, inauguren la temporada dels cargols,
fent-los lloc al menú dels dijous per complaure les peticions del respectable.
Els divendres són el dia de la tripa amb cigrons –una altra alegria- i els
dissabtes la cuina es limita a les quatre coses bàsiques per la barra o pels esmorzars.
Cada dia, a més, tenen l’entrecôtte de bou de 200 g ., feta a la planxa i a
l’interessant preu de 8,50 €.
Amb tot plegat queda clar que al “Buenos Aires” s’hi va a menjar cuina
tradicional i molt ben feta per una cuinera de vocació que somriu quan els
clients de tota la vida l’afalaguen per un o altre plat, mentre el Sigfrid, el
seu home, es defensa solet la sala i la terrassa, repartint somriures i bones
paraules a una clientela fidel i encantada.
Em pregunto quants restaurants dels que anomenem “de menú” hi ha a
Barcelona. No ho sé, però deuen ser un bon grapat. Ara els suggereixo que en
recordin algun. Qualsevol. Massa sovint aquests establiments treballen a
desgana i el que surt de la cuina és decebedor, així com el tracte, tan
important als negocis de servei directe al públic. Es menysté la qualitat i les
formes i al final el menú, sovint d’una tristor infinita, es limita a una avorrida
combinació de productes mesclats sense coneixements ni gràcia ni ganes. Un
desastre.
Un lloc com el restaurant del que els parlo avui demostra dia rere dia que
la cuina, per modesta que sigui, pot ser deliciosa, acurada i plaent, aportant
al comensal, a més de l’aliment indispensable, dosis de bon humor, d’optimisme,
de plaer i de confiança, quatre ingredients dels que no anem sobrats i que l'Eva
i el Sigfrid dispensen generosament a cada plat que serveixen, afegint-hi a més
un bon raig de simpatia i d’escalfor humana.
Què més es pot demanar?
Els ho recomano. Quedaran contents.
Pierre Roca
“Buenos
Aires”
Passeig
de Sant Gervasi, 81
Tel.
932 112 625
Obert
de bon matí al vespre, de dilluns a dissabte al migdia.
No hay comentarios:
Publicar un comentario