El Bar Clemen’s, al mercat de la Boqueria, té més història de la que pot
semblar a primera vista.
Clemen’s era el nom de guerra del Clemente, pare de l’actual propietari. L’home
era professional de la lluita lliure i actuava un o dos cops per setmana al
Price –Floridablanca/Casanova- o al llegendari Iris, al carrer València.
Amb els magres guanys dels combats va aconseguir obrir l’any 69 el primer “Bar
Clemen’s” als pòrtics situats al costat mar del mercat. Durant un temps va
compaginar fins i tot les dues activitats, fins que l’any 92 el seu fill Alberto
-un molt bon cambrer que feia d’extra als banquets, casaments i altres
celebracions i que va guanyar en set ocasions la tradicional cursa de cambrers
amb safata- i la Paqui Arroyo, la seva dona, es van fer càrrec del negoci.
Les successives obres de reforma del mercat els van canviar l’emplaçament
en dues o tres ocasions fins que finalment es van instal·lar a l’angle format
pel passatge dels Coloms i el carrer de la Morera, un carreró que neix al
carrer Hospital i on el bar té per veïna una sorprenent botiga de roba de
vestir que les clientes trien personalment a l’interior de l’aparador.
A finals del dos mil dotze la parada següent, situada al ja esmentat
passatge dels Coloms i a prop de la plaça de la Gardunya, va tancar i el
matrimoni se’n va fer càrrec amb la intenció d’ampliar el negoci i d’aprofitar
l’avinentesa per millorar l’aspecte i les instal·lacions de l’establiment,
modernitzant-lo i fent-lo més competitiu.
Dos mesos més tard, el 28 de febrer d’enguany, el nou espai, amb més del
doble de barra que l’anterior, decorat i actualitzat, es va inaugurar de forma
festiva i des d’aleshores el negoci, pilotat pel matrimoni protagonista, pel
seu fill Albert, per un cuiner i per les noies de servei de sempre, ha agafat
una velocitat de creuer més que envejable.
-La situació del bar, m’explica l’Alberto, allunyat de la Rambla i dels
turistes, ens ha obligat des de sempre a cuidar i privilegiar els clients
diaris del mercat, amos i dependents de les parades-.
-Seguim servint els esmorzars, els cafès i les begudes a cada parada, cosa
que per raons evidents no han pogut seguir fent els bars que tenen més èxit de
la plaça, permanentment assetjats pels turistes i esmentats a totes les guies
internacionals.-
Per aquesta raó la cuina del “Clemen’s” segueix sent tradicional, sense
incursions a la modernitat ni a les preparacions espectaculars que practiquen d’altres
locals del popular mercat de la Rambla.
L’augment del turisme ha fet, però, que ara mateix fins i tot els
establiments més amagats de la Boqueria tinguin per clients grups d’estrangers
de mil-i-una procedències, el que converteix el “Clemen’s” en un bar de mercat
de proposta clàssica i dues o tres files de clients esperant torn per seure als
tamborets de la barra.
Hi
vaig sovint i em toca seure al costat d’orientals afamats, de francesos
encuriosits, d’alemanys encantats i d’anglosaxons que devoren les botifarres amb
satisfacció visible entre sud-americans, turistes nacionals i altres aus de pas.
L’iniciador del negoci va haver de lluitar per obrir-lo, mai millor dit, i
el seu net Albert, titulat de l’INEF i ara mateix darrera baula de la cadena
familiar, aporta amb la seva presència el punt de modernitat i d’organització que
un negoci amb cara i ulls necessita.
Aneu-hi, esmorzeu-hi o dineu-hi si sou d’adaptar-vos a l’estret espai vital
del que disposareu a la barra. En sortireu contents i reconfortats a preus absolutament
normals.
Pierre Roca
Bar Clemen’s
Mercat de la Boqueria
Passadís 1, cantonada amb el carrer de la Morera.
Barcelona
Tel. 933 171 084
barclemen-s@hotmail.com
No hay comentarios:
Publicar un comentario