El pare de l’Amedeo Marcenaro, fundador i titular dels dos restaurants que
s’esmenten al títol, era italià. De Gènova, mariner mercant i fill d’un oficial
de màquines.
Per circumstàncies professionals l’avi Marcenaro i la família es van instal·lar
a una localitat asturiana de nom evocador: Figueras. El fill, el pare de
l’Amedeo, tenia divuit anys, va donar un vol pel poble i va descobrir-hi la
dona de la seva vida. S’hi va casar sense perdre temps i quan l’episodi asturià es
va acabar per les mateixes raons professionals de sempre el clan es va
traslladar a Barcelona, instal·lant-se al carrer Mandri, el que posa de relleu
que no tenien mal gust.
Del Cantàbric al Mediterrani, sempre entre vaixells, el pare Marcenaro va
fer-se proveïdor naval. El vaixell enviava un telegrama amb la llista i el
“signor” Marcenaro era al moll al moment de l’arribada amb un, dos o els
camions que fessin falta, carregats del que es necessitava. Aliments frescos,
conserves, congelats, productes de neteja, llençols, banderes, greix per les
màquines i el llarg etcètera que podeu imaginar. Corrien bons temps per qui sabia
espavilar-se.
Quan l’Amedeo va tenir edat de treballar es va buscar feina a diferents
restaurants i bars de la ciutat. Cambrer al famós “Les délices de France” del
carrer Muntaner, a un local ben freqüentat de Cadaqués i així, de restaurant en
bar, fins que va descobrir el mínim espai que seria la primera etapa de “Al
dente”, al carrer Bertrand Serra, a prop del domicili familiar. Divuit metres quadrats
van ser suficients per instal·lar-hi un “take away” singular on l’àvia de
vuitanta anys i la mare van coure cents de pollastres al forn i tones de pasta
italiana seguint les formulacions de la família.
A principi dels vuitanta l'Amedeo va poder afegir divuit metres més als que ja tenia
i va estar en condicions de posar-hi unes taules i de penjar el rètol de
“Restaurant italià”. El negoci va créixer en superfície un parell de cops més i
al 1990 va obrir el “Bene Assai”, al carrer del Doctor Carulla, a pocs metres
del primer negoci.
Els dos establiments ofereixen la mateixa carta de plats italians absolutament
ortodoxes, preparats a partir d’ingredients de la millor qualitat.
Spaghetti,
pappardelle i altres receptes tradicionals de la cuina de l'àvia italiana i de la seva jove, que
malgrat el seu origen asturià es va adaptar ràpidament als costums del grup familiar. Les dues dones ja no hi són però els dos negocis porten la seva impronta a la part més saborosa del que s'hi despatxa.
Ambdós restaurants han assolit un classicisme tranquil i s’han convertit de
forma natural en establiments absolutament integrats en els costums i el
tarannà de la zona. Llocs discrets, de colors suaus i converses a mitja veu,
dotats de mínimes terrasses privilegiades que acullen el xiuxiueig de clients
de tota la vida.
Dos restaurants de cuina italiana ben feta, honesta i a preus tranquils.
Dos llocs ben freqüentats que són part de la història de la Bonanova.
Pierre Roca
Al dente.
Bertrand Serra, 11
932 111 843
Bene assai.
Doctor Carulla, 61
934 340 677
No hay comentarios:
Publicar un comentario