sábado, 26 de abril de 2014

COUPAGE

El “Coupage” és un bar de vins situat a un lloc emblemàtic de la capital del Penedes, una placeta coneguda sota el nom evocador de « Era enrajolada ».

A peu de plaça una terrassa amb mobiliari confortable i passant per una porta amb el vidre en forma de copa l’interior del local.

A partir d’aquí les bones sorpreses es succeeixen.

L’espai ha estat decorat amb cura i amb una sensibilitat que no és l'habitual. L’equilibri, la subtil i continguda barreja d’elements, l’omnipresent gris, les làmpades, el confort de les butaques i sobretot el conjunt, assolit a partir de la mil·limetrada barreja de referències, suggeriments, notes i pinzellades, a més de la inclusió, gens innocent, de jocs de simetria que es produeixen de forma conscient a partir de lleus ironies formals, sempre reeixides, mai gratuïtes.

L’horari permet esmorzar-hi. Hi era abans de les onze del matí i l’Anna, mestressa, inspiradora i responsable del “Coupage” junt amb el Jaume, el seu marit, em proposa una copa de “L’Antana”, un producte artesà del celler Esteve i Gibert, el més petit del Penedes. Un Merlot profund, expressiu i absolutament recomanable. He esmorzat un entrepà –molt bon pa- de botifarres blanca i negra de La Llacuna, un poble de la zona. He continuat la feina amb una copa del blanc Tayaimgut, nom intrigant que denomina un inesperat i força complex Sauvignon blanc fet a Sant Joan de Mediona. Inesperat, personalíssim i que buscaré per retrobar les sensacions que ha propiciat.

L’Anna és d’origen andalús però podria ser sueca o centreeuropea. Alta, de gests i posat elegants, ulls blaus i enamorada de Viena. Parla del local amb entusiasme, de la feina, del que ella i el Jaume volen i del que no volen. De la procedència penedesenca del 95% dels productes que tenen i dels jocs que proposen de tant en tant, organitzant tasts de vins australians o de Sud-àfrica o de qualsevol altre lloc.

A les onze del matí l’afluència és notable. Una taula de set o vuit homes madurs que parlen de jazz i de rock mentre beuen cava, dues noies que esmorzen a una altra taula i una família sencera, d’aspecte benestant, que fa el mateix dues taules enllà.

“Vaig recórrer els principals cafès de Viena i em vaig anar fixant en els detalls, en l’amabilitat dels responsables i del personal i en la forma de fer.” em diu l’Anna, que vesteix un elegant conjunt blau elèctric de pantaló i jaqueta, sabates de taló molt boniques i una mirada a joc.

Em consta que va tornar amb la bossa plena de bones idees i que ella i el Jaume van traslladar al “Coupage”, a més de l’esperit d’alguns dels establiments tradicionals de la capital d’Àustria, el bon gust innat de la parella, els detalls aparentment invisibles però ben presents i una voluntat de ferro a l’hora de ser a peu de negoci, de regalar als clients la seva presència insubstituïble, el consell esclaridor i el seguit de pinzellades de qualitat que comencen amb la personalíssima selecció de productes, la qualitat de les copes –de la marca Riedel- i segueixen amb els intangibles que de no ser-hi desvirtuarien la personalitat de la casa.

La feina d’adeqüació de l’espai –obra d’ells dos- mereix una menció afegida. A més del bon gust s’hi posen de relleu els coneixements. És el cas de les prestatgeries per les ampolles. Constitueixen el fons de l’espai i es sustenten amb costelles verticals d’acer « Corten”, d’aparença robellada que contrasta amb el gris assossegat de la resta de l’espai. Els prestatges són de vidre i el conjunt realment interessant.

El “Coupage” és un establiment de Vilafranca del Penedes que cal conèixer. Una illa, un món a part que al mateix temps s’adapta com una segona pell a l’entorn cultural propi de la petita ciutat i que sempre acompanya el negoci del vi i del cava.


Pierre Roca


COUPAGE
Era enrajolada, 1
Vilafranca del Penedes
938 906 404

Tancat els diumenges.



No hay comentarios:

Publicar un comentario