domingo, 1 de julio de 2012

Roig Robí.

El plaer que subministren els restaurants al client no es troba únicament al plat. Tampoc és cosa exclusiva de la decoració o de l’acollida o de la simpatia del personal. Ni de l’import del tiquet ni de l’assortit de vins que la casa proposa.

La quota de felicitat que els restaurants subministren és la suma de tot plegat, sàviament dosificada pels responsables, pel xef, pel personal de servei i per qui decideix dia a dia l’evolució i el tarannà de l’establiment.

Dijous dia 21 de juny al migdia vaig tenir l’oportunitat de reflexionar sobre tot això dinant al Roig Robí amb la família Crosas Navarro, fundadors, propietaris i patrons d’aquest negoci del carrer Sèneca, a Barcelona, que ara ha fet trenta anys de vida intensa, exercint de referent sòlid de la millor gastronomia barcelonina.

Seure a la taula familiar va ser el primer dels privilegis amb els que em van obsequiar. La presència de la cap de família, la Mercè Navarro, esplèndida de serenitat, de coneixements i de lideratge, donant peu a la feina diària de la seva filla Imma, a peu de cuina, del seu germà Joan, director, i de la resta del personal. Una empresa que funciona com un instrument de precisió, com ho demostren la coreografia del servei i l'impecable precisió de la cuina.

La Sonsoles, companya del Joan, i un important comercial de vins completaven la taula.

La família del Roig Robí, al contrari de les que porten d’altres establiments, no dina fora de les hores de servei menjant qualsevol cosa. A la taula rodona que tenen reservada s’hi tasten cada dia els diferents plats de la carta, assegurant-se així un coneixement profund i permanent del que es serveix als clients.

La cuina de l’establiment és una barreja intel·ligent de plats actualitzats i molt ben elaborats, basats generalment en formulacions tradicionals que s’han anat modernitzant any rere any. Preparacions que evolucionen en funció dels hàbits alimentaris, de la temporada i de la voluntat de millorar el que ja semblava perfecte.

L’àpat del dijous el van constituir tres aperitius delicats, evocadors i suficients, entre ells una mínima ració de l'indispensable cap-i-pota de la casa, seguits d’un “gazpacho” subtil i molt saborós, amb un toc final, gairebé imperceptible però present, de maduixa, servit amb una “quenelle” de gelat. Un plat estiuenc deliciós i de molt alt nivell.

Vam seguir amb un contundent arròs de verduretes i bacallà –un altre dels clàssics de la casa- i no vam voler eludir la temptació de dues mandonguilles emocionants a força de classicisme, de sabor i de delicadesa.

Postres, conversa, records, cafè i, abans del comiat, les abraçades que confirmen l’apreci que ens tenim.

La conversa, impulsada i moderada per la mare, va tractar en tot moment de l’ofici, de com millorar lleument un plat, una fórmula, una presentació, o de com incorporar novetats a una carta que sempre ha estat capdavantera.

El Roig Robí és un restaurant de nivell, amb un interior acurat, modern, contingut i orientat al màxim confort del client.

La terrassa interior és un inesperat paisatge bucòlic a una de les zones de més activitat del centre de la ciutat. Un espai fresc, discret i relaxant que propicia les converses de negocis o de sentiments, els acords i l'harmonia.

És un establiment al que penso tornar aviat per sortir-ne amb la quota de felicitat posada al dia, el record de sabors que romanen a la memòria i el privilegi, com deia al principi, de la sempre interessant i càlida conversa amb aquesta família.


Pierre Roca

Il.lustració, Llorenç Roca.


Roig Robí.
Sèneca, 20
Barcelona
932 189 222

A partir de 30 € (menú aniversari).

No hay comentarios:

Publicar un comentario