sábado, 7 de septiembre de 2013

Un menú llarg i estret.

A finals dels 70 el moviment renovador de la cuina basca, anomenat “nueva cocina vasca” va sacsejar les tradicions, respectant i innovant al mateix temps. El van liderar cuiners com el Juan Mari Arzak, el Pedro Subijana, el Ramon Roteta i d’altres i va ser molt celebrat per la premsa especialitzada i pels clients, convertint el prodigi en un èxit conceptual i comercial.

Un dels seus trets diferenciadors va ser el menú llarg i estret, combinació de petites racions que permeten tastar diferents propostes sense perill de mort per indigestió.

El menú llarg i estret que em van servir ahir a “DID Platets” tenia la mateixa finalitat i em va permetre tastar sis preparacions, postre inclòs, i sortir de l’establiment sense la desagradable sensació d’haver menjat massa.

La desfilada gastronòmica va començar amb un aperitiu mínim de bacallà esqueixat amb romesco, suau, melós i amb la petjada subtil i agradablement persistent del pebre vermell.

El plat següent, uns filets de seitó amanits amb cítrics, deixava a la boca l’estimulant acidesa aromàtica que suggereix l’enunciat, sense anular la procedència marina de l’ingredient principal.

La tercera entrada consistia en una amanida de ruca amb ventresca de tonyina, petits daus de codonyat, bocins de taronja i romesco. La presència de la ventresca era generosa i la resta d’elements contribuïa a donar consistència, presència i varietat de sabors al plat.

El primer dels dos segons, servit sobre una peça de pissarra, era una peça de bacallà cuit a baixa temperatura i presentat amb un acompanyament de mongetes de Santa Pau saltades amb sobrassada. Un plat potent que complia perfectament la seva funció de plat de resistència sense pecar de sabors massa forts.

El darrer plat, finalment, era un dels clàssics de la casa, el magret d’ànec amb pinya passada per la planxa i reducció de porto i taronja. La saborosa presència de la combinació del vi dolç i de la taronja alleugereix un plat que els habituals del DID han convertit en emblemàtic.

Amb molt bon criteri em van servir un únic postre –un altre dels “musts” de la casa- el “brownie” acompanyat d’un gelat deliciós de galeta maria. Les dues preparacions es serveixen al mateix temps però separades, el que permet al client de barrejar-les –o no- en funció dels seus gustos. Un encert.

Vaig beure dos vins negres. El primer, de Calatayud, un potent “Las Rocas de San Alejandro” i posteriorment el “Santes”, un Montsant evocador i amb matisos.

Aquest restaurant de la part alta del carrer Alfons XII estrena enguany cuiner, el Fede, provinent dels fogons del “Cata 181” i que ara assumeix la responsabilitat de continuar, optimitzant-la la trajectòria d’un restaurant petit però molt exigent.

A la sala la Laia, com de costum, i a tot arreu la presència amable i segura del Manel, patró i professional de provada –i variada- experiència.

Un equip sòlid i segur que qualsevol negoci hostaler de la ciutat es disputaria per consolidar el present i garantir el futur.


Pierre Roca


“DID Platets”
Alfons XII, 96
Barcelona
Tel. 934 146 725











No hay comentarios:

Publicar un comentario