domingo, 10 de marzo de 2013

Bones notícies.


L’enumeració de bones notícies comença per una que no ho és tant. Vaig dinar fa tres setmanes amb un amic a un dels restaurants de Barcelona més innovadors de concepte i de plantejament gastronòmic que s’han obert durant els darrers anys. Un negoci que funciona des de fa pocs mesos.

La proposta em va agradar, així com la radicalitat militant del patró, fidel als principis que l’inspiren, basats en l'ecologia, el respecte a la terra, els productes de proximitat i tot el que pot millorar la qualitat de la vida. També em va agradar la coherència entre el que anunciava la carta, el contingut del plat i el tiquet. Tot molt bé menys l’acústica del local, que fins i tot dificultava la conversa entre qui m’acompanyava i jo. Un desastre accentuat per l’èxit del negoci, ple a vessar d’executius que també parlaven i que per fer-se entendre s’esforçaven i cridaven i tot plegat redundava en una cacofonia que feia oblidar l’excel·lència del que menjàvem. Una llàstima que pot matar d’èxit un lloc prometedor del que, com faig habitualment, no en diré el nom, conscient que la meva apreciació no és llei i que el que em va molestar pot agradar als altres.

Les bones notícies venen de descobriments de llocs sense pretensions i de saber, per exemple, que el petit “Au port de la lune” fins ara a la plaça de Sant Galdric, torna a obrir aquesta setmana a la nova direcció de l'Eixample. Quines ganes!

Una de les troballes engrescadores dels darrers temps és el menú d’els divendres a “La Cantina de Palo Alto”, el restaurant instal·lat al recinte del mateix nom, al barri de Poblenou.

L’Ana Cortés, la mestressa, valenciana de les de V majúscula, practica aquest dia de la setmana l’arròs en qualsevol de les seves infinites variants i l’inclou al menú de dotze euros. Uns arrossos senzills, esquemàtics i d’una autenticitat emocionant.

Arròs d’àpat de treballadors, sense afegits inútils ni enunciats mentiders. Arròs d’arrels rurals, de la terreta i de la memòria col·lectiva, en línia directa amb les mares, les àvies, les tietes i algun oncle o amic de la família. Records vius.

Hi acostumo a anar els divendres per fer-hi un àpat deliciós, rústic i evocador dels orígens i de la cultura real dels nostres veïns del sud i, ho confesso, per veure les evolucions del grup de noies que recolzen l'Ana a la sala i a la cuina.

El segon descobriment el va propiciar la intuïció del meu amic Jordi Utset, portant-me a dinar al “Sant Martí”, un lloc inesperat situat a un barri encara més inesperat. Un restaurant ample, modern i decorat amb gust on serveixen un menú d’onze euros i escaig amb una dignitat, una qualitat i un nivell professional poc habituals.

Fideuada de primer i pollastre molt ben rostit i cruixent de segon, acompanyat d’un puré de patates extraordinari. De postre, una pera al vi negre absolutament acadèmica. El vi de la casa, per cert, català i amb D.O. Cafè i copeta a part, naturalment. La parròquia composada en gran part per personal tècnic i directius de les obres ferroviàries de La Sagrera.

La darrera –per ara- petita bona notícia és un plat de llenties que em vaig cruspir a la “Granja Bar El Càntir”, al barri del Camp de l’Arpa i per indicació de dos amics, l’Oriol Tresseras i el Xavier Todó. Llenties servides amb algun mínim bocí de xoriço i de cansalada, untuoses, boníssimes i que em van transportar a la infantesa. El patró i cuiner de la casa es devia entendrir veient-me menjar amb tanta afició i delit i em va convidar a una segona tanda de llegum. Déu meu!

Sortint d’aquests tres llocs que no trobem a les guies ni són visitats pels crítics reconeguts se m’acudeix que el país segueix viu i que molts professionals i hostalers tendeixen cada cop més a la qualitat, la senzillesa i el respecte al client.

Espero que l’exemple faci taca d’oli.


Pierre Roca“Au port de la lune”
Pau Claris, 103
Barcelona (Eixample)
934 122 224

“La Cantina de Palo Alto”.
Recinte de “Palo Alto”
Pellaires, 30-38
Barcelona (Poblenou)
933 070 974


“Sant Martí”
Pont del Treball, 11
Barcelona (Sant Martí de Provensals)
933 131 083


“Granja bar El Càntir”
Nació, 79
Barcelona (Camp de l’Arpa)


No hay comentarios:

Publicar un comentario