jueves, 30 de mayo de 2013

Maius. Vins i família.

No es poden dissociar els vincles familiars dels productes cultivats, elaborats o fabricats per nissagues que perpetuen el negoci fundat per un dels antecessors.

La condició familiar envernissa d’alguna forma l’esperit d’aquestes empreses, nascudes sovint de gairebé res, i del que posen al mercat, atorgant característiques úniques als seus productes.

En el cas de Maius Viticultors l’exemple és apassionant per la seva vigència i pel seu moment actual. En Josep Gómez, ànima del projecte, és un home de cinquanta anys i orígens humils, intel·ligent i intuïtiu, treballador i voluntariós. Casat des del 92 amb la dona que és part ineludible dels seus plantejaments vital i professional, la parella assumeix el mateix any la gestió de la petita botiga familiar de vins, sifons i similars del carrer de Santa Maria, 17, a Sant Cugat, ampliant l'oferta al servei de mínims àpats freds a partir del tradicional pa amb tomàquet.

El projecte de la finca vinícola i de la producció de vins, un somni d’anys, comença a materialitzar-se al 1996 a partir de la trobada amb l’enòleg Joan Milà i de l’amistat personal que neix i es desenvolupa entre els dos homes. Al 1998 adquireix la primera parcel·la del Barranc de la Bruixa, terme municipal de la Morera de Montsant, comarca del Priorat i l’any 2004 posa al mercat el seu primer vi sota el nom de “Maius viticultors” i guanya els primers reconeixements.

La finca és ara mateix de vint-i-dues hectàrees, deu de les quals són plantades de vinya i conreades de forma ecològica, mentre la resta espera el seu moment.

Els valors de Maius són els de la família propietària. Gent treballadora, absolutament honesta amb sí mateixa i amb la societat que l’envolta. Voluntat aferrissada de fer bé les coses i conscients de la relació íntima entre l’esforç i el resultat. Mirada franca i discurs coherent.

La terra, el celler del Priorat, l’esforç permanent, la il·lusió i la velocitat de creuer, adaptada a la realitat i a l’entorn, són senyals que es traslladen als acuradíssims Maius, uns vins de presentació impecable que regalen a qui els beu el miracle d’una evolució espectacular a la copa. Aromes, notes i sabors.

Tornant al principi, res de tot això seria igual si la propietat fos una societat més o menys anònima que cultivés la vinya i criés els vins a cops de calculadora, de plans de negoci i de corbes de rendibilitat, sense contacte directe amb la terra pissarrosa i aspre del Barranc de la Bruixa, sense el coneixement íntim que el Josep Gómez té de les plantes que deixa viure entre els ceps, de bancal a bancal, protegint així el raïm amb els insectes, bestioles i flors que d’altres eliminen a cop de productes químics amb resultats desastrosos.

Res no seria igual sense la família, que viu el dia a dia de la vinya, dels xiprers que es planten pensant en com lluiran dins de vint anys, dels bolets que quan plou creixen a una zona boscosa, de les guineus que el Josep troba pels camins i de la producció que s’envasarà dins de pocs dies. Res no podria ser sense el “pa amb tomàquet” del carrer de Santa Maria, sense els clients que hi van a comprar vi i que miren amb respecte l’home senzill que fa un priorat collonut que ha rebut premis arreu.

Sense la Tere i les nenes, sense la petita camioneta, sense l’alegria i els projectes explicats a la taula familiar i que aniran veient la llum i creixent poc a poc com els xiprers plantats fa pocs dies.

Recomano seguir i consumir els vins d’aquesta gent, excel·lents i a preus que toquen de peus a terra, dotats de la D.O.Q. Priorat i respectats per la professió. Vins personals, criats i estructurats segons les idees molt clares de l’amic Gómez. Producte honest, de proximitat, prestigiós i profund. Elegant, rodó, sorprenent.

Poca broma.






Fotos de Nuria Saladrigas.


Pierre Roca

No hay comentarios:

Publicar un comentario